Dzikie grzyby, przysmaki jesieni

Kiedy jesień przychodzi do Hiszpanii, przynosi ze sobą prawdziwe prezenty dla naszego podniebienia: grzyby. Jeśli wybierzesz się na rynek o tej porze roku, z pewnością znajdziesz tam szeroką gamę jadalnych grzybów.
Jeszcze lepiej! Wiele restauracji i barów przygotowuje specjalne menu lub oferuje dania przygotowane z tych przysmaków.

Dzięki jesiennym deszczom, lasy i góry Hiszpanii stają się unikalną „spiżarnią”, która oferuje wiele różnych gatunków jadalnych grzybów. Kiedy tylko przejdą przez kuchnię, stają się pysznym daniem samym w sobie lub niezapomnianym akompaniamentem dla innej potrawy. Dzikie grzyby posiadają niską zawartość tłuszczu, dużą ilość wody, a przy tym wszystkim niesamowity smak. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów: piec, smażyć tradycyjnie i w głębokim tłuszczu, panierować, grillować, dodawać do sałatek, dusić… Wszystkie są pyszne.

Jesień jest doskonałym sezonem do spożywania grzybów, chociaż można je znaleźć na rynku również o innych porach roku, takich jak wiosna. W tym czasie restauracje oferują swoim klientom szeroki wybór dań wykorzystując dzikie grzyby jako główny składnik.
Podobnie jest w barach i tawernach, które zwykle posiadają tapas i „raciones” (większe porcje) z grzybów w swoich codziennych specjałach. O tej porze roku w Hiszpanii trzeba je zamówić, więc nie przegap tej szansy. To najlepszy czas, aby cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem.

O tej porze roku, masz mnóstwo okazji do odkrywania dzikich grzybów, zarówno na stole jak i poza nim. W wielu regionach i miastach odbywają się zdarzenia mykologiczne, z kursami które uczą różnicy pomiędzy różnymi grzybami, oferują degustacje i wycieczki po okolicy. Istnieją również regionalne i lokalne stowarzyszenia mikologów, które organizują wycieczki i zajęcia z ekspertami ds. grzybów.

Dzikie grzyby można znaleźć w całej Hiszpanii. Jednak najbardziej produktywne obszary znajdują się w zalesionych obszarach górskich takich jak Galicja, Asturia, Kantabria, Kraj Basków, Kastylia-León, Nawarra, Aragonia i Katalonia. W tych okolicach często można znaleźć miasta i wioski oferujące szeroki wybór opcji mykologicznych, od określonych tras i aktywności, do powiązanych miejsc, takich jak bary, restauracje, i wiejskie domki.
Polecamy odwiedzić lokalne biura turystyczne lub stowarzyszenia mikologiczne, aby uzyskać więcej informacji na temat dostępnych opcji.

Jesień zdecydowanie ma smak – grzybów – a w Hiszpanii naprawdę łatwo go odkryć. Smacznego!

Polecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Dzikie grzyby, przysmaki jesieni”

Hiszpania, informacje, espana24 Alacant, Alicante, miasto, alicante24 Costa Blanca, Hiszpania, costablanca24 Hiszpania, miasto, Torrevieja, torrevieja24

Costa Blanca, Hiszpania, news, costablanca24.com

kompleksowo, tworzenie, projektowanie, stron www, strony www, Brzeg, Opole

Copyright © Alicante24.pl - Polski portal o Alicante, Alacant.