Boże Narodzenie w Hiszpanii ma wyjątkowy smak. W tych dniach Hiszpanie cieszą się pysznym jedzeniem, wykwintnymi drinkami i napojami alkoholowymi oraz najlepszymi słodyczami, jakie można sobie tylko wyobrazić.
Hiszpańska kolacja wigilijna jest najważniejszym momentem, kiedy cała rodzina siedzi razem przy stole ciesząc się całą celebracją.
Na uwagę zasługuje całe menu, które zaczyna się od starterów, a są one naprawdę niesamowite. Nie można przeoczyć kilkudziesięciu talerzy z mnóstwem zimnych mięs, ryb, i owoców morza przed posiłkami, a niektórzy ludzie uważają je za tak smaczne, że mają później problemy ze zjedzeniem głównych dań!
Główne danie zawiera zazwyczaj jagnięcina, indyk lub wieprzowina – w zależności od obszaru. Jednak zalicza się do niego nie tylko mięso, ryba w Hiszpanii to prawie religia, więc na stole znaleźć można pyszne dorady, okonia morskiego lub dorsza.
Głównym daniom towarzyszą sałatki, które są absolutną koniecznością. Składniki, które najczęściej wykorzystuje się w Hiszpanii to gotowane ziemniaki, oliwki, tuńczyk, marchewka, groszek, majonez, krewetki, a także owoce morza.
Jednym z najważniejszych punktów świąt jest także wino. Dzięki jego ogromnej różnorodności, toasty smakują naprawdę świetnie.
Desery o tej porze roku są również wyjątkowe. Polvorones, Mantecados, Mazapán, Peladillas, i Turrón są najbardziej tradycyjnymi wyborami. Może pomyślisz, że brakuje na tej liście churros, ale nic bardziej mylnego – jest to częsty wybór, ale w godzinach porannych, szczególnie jeśli chodzi o bożonarodzeniowe śniadanie.
Jakie jest twoje ulubione danie świąteczne? Koniecznie daj nam znać!