Hiszpańskie obywatelstwo: wymagania i zasady

Jeśli planujesz mieszkać w Hiszpanii na stałe, musisz przestrzegać wszystkich powiązanych z tym praw. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku o stały pobyt. Aplikacja może również dotyczyć obywatelstwa Hiszpanii. Jednak o prawo do stałego pobytu może ubiegać się dopiero ktoś, kto mieszka w danym kraju przez co najmniej pięć ostatnich lat. Jeśli chodzi o narodowość, wymagane jest 10 lat na terenie Hiszpanii, aby w ogóle móc się do niej kwalifikować.

Jeśli planujesz ubiegać się o stały pobyt w Hiszpanii, istnieje wymóg prawny, który mówi, że musisz mieszkać w kraju co najmniej pięć lat bez przerwy. Jest to jedyny sposób, w jaki obywatele spoza UE mogą złożyć ten wniosek. Osiągnięcie karty stałego pobytu w Hiszpanii pozwoli ci pracować oraz mieszkać tam zgodnie z prawem, z którym robią to obywatele Hiszpanii.

Kolejnym ważnym aspektem jest udowodnienie posiadania wystarczającej ilości zasobów dla siebie oraz swojej rodziny. Obejmuje to stypendia, wynagrodzenie, emeryturę lub inną dowolną opcję finansową. Jest to również traktowane jako dowód prywatnego potwierdzenia dla publicznego zakładu ubezpieczeń zdrowotnych.

Oprócz wyżej wymienionych informacji, ubiegająca się osoba musi również posiadać:
• ważny paszport
• zaświadczenie o braku karalności wydane przez państwo rodzime
• dowód legalnego pobytu na terenie Hiszpanii, może to być umowa o pracę lub rachunek czynszowy
• dokumenty związane ze stanem cywilnym, zawarcie małżeństwa lub świadectwo rozwodowe
• zaświadczenie lekarskie.

Osoba jest uprawniona do ubiegania się o obywatelstwo hiszpańskie tylko wtedy, gdy mieszka w kraju od ponad 10 lat. Istnieje wtedy potrzeba udowodnienia, że mieszka ona w kraju. Narodowość można również nabyć poprzez urodzenie się w Hiszpanii lub małżeństwo.

Poza tym, dana osoba musi udowodnić, że jest po prostu dobrym obywatelem. Obejmuje to stabilność finansową, brak rejestru karnego, wystarczającą integrację ze społecznością hiszpańską tj. posługiwanie się językiem hiszpańskim lub udział w różnych działaniach społecznych.

Po spełnieniu tych wymagań, uzyskanie karty stałego pobytu lub obywatelstwa nie jest żadnym problemem.

Polecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Hiszpańskie obywatelstwo: wymagania i zasady”

Hiszpania, informacje, espana24 Alacant, Alicante, miasto, alicante24 Costa Blanca, Hiszpania, costablanca24 Hiszpania, miasto, Torrevieja, torrevieja24

Costa Blanca, Hiszpania, news, costablanca24.com

kompleksowo, tworzenie, projektowanie, stron www, strony www, Brzeg, Opole

Copyright © Alicante24.pl - Polski portal o Alicante, Alacant.