Podczas podróży do Hiszpanii, z pewnością pierwszą z rzeczy, którą odkryjesz będzie fakt, że hiszpański klimat zachęca do spędzania dużej części czasu na świeżym powietrzu, a większość Hiszpanów wykorzystuje także dobrą pogodę na cieszenie się jednym z najbardziej typowych zwyczajów: tapas.
Jeśli chcesz odwiedzić hiszpański bar tapas i poczuć się jak prawdziwy ekspert w tej dziedzinie – zapraszamy do czytania.
Aby zapoznać się z tym tematem, musimy zacząć od wyjaśnienia czym jest tapas. Zgodnie z Royal Spanish Academy, tapas jest to niewielka porcja jedzenia, która serwowana jest w parze z napojem.
Początki
Ten symbol hiszpańskiej gastronomii otoczony jest aurą tajemniczości, ponieważ istnieją różne teorie na temat jego pochodzenia.
Niektóre historie nawiązują do epoki króla Alfonsa X „Mądrego”, który ogłosił, że w Kastylii nie można podawać wina bez jedzenia. Pokarmem tym zatem był zwykle plasterek szynki lub kawałek sera, który umieszczano nad kieliszkiem z winem, przykrywając naczynie (tapando) i chroniąc muchy przed kontaktem z płynem znajdującym się w środku.
Inne możliwe pochodzenie tapas przypisuje się innemu monarchowi, który również nazywał się Alfonso, i żył kilka wieków później. Mówi się, że podczas oficjalnej podróży, król Alfonso XIII zatrzymał się, by odpocząć w karczmie Ventorrillo del Chato inn, miejscu, które do dziś istnieje. Król poprosił o kieliszek wina, a ze względu na to, że dzień ten był wyjątkowo wietrzny kelner postanowił położyć na nim plasterek szynki, aby do kieliszka nie wleciał piasek z plaży. Królowi tak bardzo spodobał się ten pomysł, że postanowił zamówić jeszcze jedną kolejkę wina zarówno dla siebie, jak i wszystkich członków ekipy królewskiej.
Obecnie
Obecnie tapas to coś więcej niż tylko jedzenie i picie. Tapas stało się atrakcją turystyczną, która przekroczyła wszelkie granice i obecnie posiada także swój własny dzień obchodów: Światowy Dzień Tapas.
W ciągu kilku dni, od 20 do 30 czerwca, tapas staje się gwiazdą w wielu miastach Hiszpanii, gdzie możesz cieszyć się lokalnymi tapas, od patatas bravas w Madrycie, poprzez kałamarnice – oraz krewetki i ośmiornice w Almerii.
Jeśli to twoja bajka, możesz również wziąć udział w konkursach tapas i posmakować wszystkich możliwych tapas, równocześnie konkurując z innymi miłośnikami tego rodzaju dania.
Oczywiście, znając pochodzenie tapas, nie jest zaskakującym, że uważa się je za jedzenie godne króla.
¡Que aproveche!