Dzikie grzyby, przysmaki jesieni

Kiedy jesień przychodzi do Hiszpanii, przynosi ze sobą prawdziwe prezenty dla naszego podniebienia: grzyby. Jeśli wybierzesz się na rynek o tej porze roku, z pewnością znajdziesz tam szeroką gamę jadalnych grzybów.
Jeszcze lepiej! Wiele restauracji i barów przygotowuje specjalne menu lub oferuje dania przygotowane z tych przysmaków.

Dzięki jesiennym deszczom, lasy i góry Hiszpanii stają się unikalną „spiżarnią”, która oferuje wiele różnych gatunków jadalnych grzybów. Kiedy tylko przejdą przez kuchnię, stają się pysznym daniem samym w sobie lub niezapomnianym akompaniamentem dla innej potrawy. Dzikie grzyby posiadają niską zawartość tłuszczu, dużą ilość wody, a przy tym wszystkim niesamowity smak. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów: piec, smażyć tradycyjnie i w głębokim tłuszczu, panierować, grillować, dodawać do sałatek, dusić… Wszystkie są pyszne.

Jesień jest doskonałym sezonem do spożywania grzybów, chociaż można je znaleźć na rynku również o innych porach roku, takich jak wiosna. W tym czasie restauracje oferują swoim klientom szeroki wybór dań wykorzystując dzikie grzyby jako główny składnik.
Podobnie jest w barach i tawernach, które zwykle posiadają tapas i „raciones” (większe porcje) z grzybów w swoich codziennych specjałach. O tej porze roku w Hiszpanii trzeba je zamówić, więc nie przegap tej szansy. To najlepszy czas, aby cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem.

O tej porze roku, masz mnóstwo okazji do odkrywania dzikich grzybów, zarówno na stole jak i poza nim. W wielu regionach i miastach odbywają się zdarzenia mykologiczne, z kursami które uczą różnicy pomiędzy różnymi grzybami, oferują degustacje i wycieczki po okolicy. Istnieją również regionalne i lokalne stowarzyszenia mikologów, które organizują wycieczki i zajęcia z ekspertami ds. grzybów.

Dzikie grzyby można znaleźć w całej Hiszpanii. Jednak najbardziej produktywne obszary znajdują się w zalesionych obszarach górskich takich jak Galicja, Asturia, Kantabria, Kraj Basków, Kastylia-León, Nawarra, Aragonia i Katalonia. W tych okolicach często można znaleźć miasta i wioski oferujące szeroki wybór opcji mykologicznych, od określonych tras i aktywności, do powiązanych miejsc, takich jak bary, restauracje, i wiejskie domki.
Polecamy odwiedzić lokalne biura turystyczne lub stowarzyszenia mikologiczne, aby uzyskać więcej informacji na temat dostępnych opcji.

Jesień zdecydowanie ma smak – grzybów – a w Hiszpanii naprawdę łatwo go odkryć. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Komentarz do “Dzikie grzyby, przysmaki jesieni”


Copyright © Alicante24.pl - Polski portal o Alicante, Alacant.